The Rasmus, Him, Nightwish siinä muutamia kotimaisia bändejä, jotka valloittivat maailmaa 2000-luvulla. Näitä bändejä yhdistää paitsi ainakin osittain onnistunut maailmanvalloitus, myöskin se, että kyseisten bändien kappaleet laulettiin englanniksi. Se oli ja on edelleen ”pakko”, jos aikoo menestyä muuallakin kuin kotimaassa. Suomalaiset bändit 2000-luvulla saivat huomata kilpailun kovuuden kansainvälisellä tasolla. Kuitenkin, 2000 luvun loppupuolella, musiikkityyleissä tapahtuneet muutokset edesauttoivat osaltaan artistien siirtymistä suomen kieleen.
Suomalaiset bändit 2000-luvulla – rap ja hevimusiikki tulevat
Rap ja hevimusiikit tulivat voimakkaasti esille meillä Suomessakin uuden vuosituhannen alkupuoliskolla. Näihin tyyleihin suomen kieli sopi hyvin, ja siitä tulikin valtavirtaa maassamme. Suomen kielen käyttöön musiikin sanoituksissa vaikuttivat myös televisiossa esitetyt laulukilpailut, kuten esimerkiksi Idols ja Popstars. Näiden kilpailujen myötä suomen kieli tuli paremmin hyväksytyksi artistien huomatessa, että näinkin voi menestyä mukavasti kotimaassa.
Suomalaiset yhtyeet saivat huomata, että vaikka maailmanvalloitus oli vaikeaa, laulamalla suomeksi voi elättää itsensä. Tosin markkinat ovat pienet. Jos onnistui lyömään itsensä läpi siten, että yhtyettä soitettiin radiossa ja tv-kanavilla, oli menestys jokseenkin varmaa. Myös musiikin siirtyminen erilaisiin suoratoistopalveluihin alkoi vaikuttaa. Musiikki oli kaikkien ladattavissa netissä.
Medianäkyvyys, polku menestykseen
Musiikillisten tyylisuuntien menestyminen on ollut riippuvaista siitä, saako näkyvyyttä ja kuuluvuutta vai joutuuko kiertämään rivimuusikkoina ympäri keikkalavoja. Median vaikutus nähtiin suomalaisten yhtyeiden valloittaessa maailmaa englannin kielellä. Suomalaiset ovat ajansaatossa valloittaneet maailmaa aina Japanissa asti ja kuitenkin myös suomen kielellä laulavat ikibändit, kuten Eput ja Popeda, menestyvät kotisuomessa erinomaisesti.