Menestyneimmät suomalaiset yhtyeet maailmalla

post thumb
Musiikki
kirjoittanut Emmi/ 30 Apr 2021

Menestyneimmät suomalaiset yhtyeet maailmalla

Pienestä pohjoisesta maasta Suomesta on aikojen saatossa ponnistanut maailmalle ihmisten tietoisuuteen kymmenittäin erilaisia yhtyeitä. Genreinä näillä yhtyeillä on pääosin ollut raskaampi metalli, mutta myös keveämpi popmusiikki ja kansanperinteeseen kuuluvat musiikkityylit ovat levinneet Suomesta maailmalle. Mutta mitkä ovat ne menestyneimmät suomalaiset yhtyeet, jotka ovat tuoneet Suomelle mainetta ja kunniaa? Keiden nimiä huudetaan esimerkiksi Saksan suurilla kesäfestivaaleilla? Keskitymme tässä blogissa käsittelemään muutamia tärkeimpiä 2000-luvun aikana maailmalla menestyneitä yhtyeitä aina Nightwishistä Kuunkuiskaajiin. Lisäksi pohdimme sitä, kuinka yhtyeet ovat päässeet huipulle.

Kuinka menestyneimmät suomalaiset yhtyeet ovat päässeet maailmalle?

Jos maailmalle haluaa Suomesta ponnistaa, niin on olemassa muutamia tapoja, kuinka päästä huipulle. Tunnetuimmat tavat, joilla suomalaiset pääsevät ison maailman tietoisuuteen on laulu – ja musiikkikilpailut. Näistä Eurovision laulukilpailu on hyvä esimerkki. Muita tapoja päästä maailmalle ovat muun muassa:

• Sosiaalinen media ja internet ilmiöt
• Opinnot ulkomailla ja ulkomaiset kontaktit
• Suomalainen sisu ja kovapäisyys

Mitkä ovat menestyneimmät suomalaiset yhtyeet?

Eurovision on ehkä tunnetuin laulukilpailu, jota kautta suomalaiset ovat päässeet maailmalle. Eurovision laulukilpailun kautta tunnettavuutta ovat saaneet esimerkiksi Lordi, Kuunkuiskaajat, Waldo’s People sekä Softengine. Näistä ehkä tunnetuin on kuitenkin Lordi, joka vuonna 2006 voitti Eurovision laulukilpailun. Myös yksittäiset artistit ovat saaneet nostetta uralleen näistä ehkä 2000-luvulla tunnetuimpana artistina Saara Aalto, joka myöhemmin osallistui myös Britannian X Factor laulukilpailuun sijoittuen toiseksi.

1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvun alkupuolella yhtyeet Nightwish, HIM, The Rasmus, sekä Apocalyptica valtasivat maailman radiotaajuudet ja levykaupat uudenlaisella otteella. Jo näitä ennen maailmalle olivat yrittäneet Hurriganes sekä Hanoi Rocks, kummatkin suhteellisen huonolla menestyksellä. Kaikilla näillä edellä mainituilla yhtyeillä oli muutamia yhteisiä tekijöitä, jotka loppupeleissä ratkaisivat sen, että he menestyivät ulkomailla. Tietysti englanninkielinen lyriikka upposi ulkomaalaiseen yleisöön, mutta tärkeimpinä osatekijöinä olivat yhtyeiden sinnikkyys ja päättäväisyys. Myös ehkä suomalainen melankolisuus, omalaatuisuus ja yhtyeiden persoonalliset henkilöhahmot toivat uusia tuulia musiikin maailmaan.

Menestyneimmät suomalaiset yhtyeet nykyään

2010-luvulle tultaessa vuosituhannen alun rockin sekä metallimusiikin aika alkoi hiipua ja esiin tuli pop- sekä hiphop -musiikki. Yksittäiset artistit raivaavatkin nykyään tiensä helpommin sosiaalisen median kautta ja sosiaalisen median ilmiöiden avulla maailman tietoisuuteen. Suomalaiset miesartistit, kuten Isac Elliot ja naisartistit, kuten Alma ovat keränneet itselleen vankan kannattajajoukon. 2010-luku toi siis mahdollisuuden päästä helpommin tunnetuksi sosiaalisen median kautta, mutta toisaalta nykyään kun yhä useampi yrittää päästä pinnalle, on huipulle pääsevät vain promille siitä joukosta, jotka musiikkia tekevät. Lisäksi pinnalla on myös yhä vaikeampi pysyä. Sosiaalinen media on avannut myös ovia ponnistaa suoraan ulkomaille.

Suomessa on siis yhä enemmän ja enemmän ulkomaille tähtääviä yhtyeitä ja artisteja. Sosiaalinen media on helpottanut haaveilua urasta ulkomailla, mutta se on samalla lisännyt kilpailua yhtyeiden välillä. Samalla kun uusia artistilupauksia tulee musiikkimaailman taivaalle, niin silti osa vanhemmista yhtyeistä pitää yhä pintansa ja loistavat musiikkimaailman tähtikartastossa. Näiden uusien ja vanhojen yhtyeiden ansiosta maailma saa kuulla monenlaista musiikkia jokaiseen makuun.